Serge Hadermann bundelt straffe verhalen rond wereldhits in ‘Top 400 Aller Tijden’

In zijn radioprogramma 'The Classics Collection', zaterdag en zondag tussen 10 en 12 op Nostalgie, vertelt Serge Hadermann sappige weetjes en straffe verhalen bij de hits die hij draait. Hij heeft er nu een aantal gebundeld in zijn boek 'Top 400 Aller Tijden'. Vijf verhalen over wereldsterren in België krijgt u hier al.

The Troggs

The Troggs ('Wild Thing')

"In 2009 wist een cafébaas uit Melsele de Engelse groep The Troggs te strikken om op het plein voor zijn Kafee De Mops te komen spelen.

Veel mensen geloofden niet dat dit zou gebeuren. Er daagden maar 250 bezoekers op. In de nauburige gemeente Beveren was er een fan van de Troggs die het zeer jammer vond dat hij hun optreden niet kon meemaken want hij trouwde die dag. De bruid vroeg de organisator of hij de groep niet naar hun feest kon doorsturen. Eén gekke vraag.

Maar The Troggs daagden ook op de bruiloft op. Hun gage bedroeg 1.000 euro. En veel pintjes, want ze hebben de hele nacht meegefeest."

U2 ('I Still Haven't Found...')

"U2 geeft nu concerten voor tienduizenden fans maar in 1980 waren ze nog een vrij onbekende Ierse band. Op 10 februari 1980 hadden ze hun eerste optreden in ons land in Le Klacik, een zaaltje in Ukkel. De entreeprijs bedroeg 220 frank, drank incluis. Er daagden maar vijftig nieuwsgierigen op. De organisator was teleurgesteld, ook over het optreden van Bono en Co.

Hij liet ze hun concert inkorten om de dj zo snel mogelijk te laten overnemen."

Pet Shop Boys ('West End Girls')

"In 1984 speelden The Pet Shop Boys voor het eerst in België in een discotheek in Charleroi. Gino Moerman, nu manager van Christoff, had hen aan het werk gezien in een Engelse club en had een plaatje meegebracht, 'West End Girls'. Hij mocht dat in ons land uitbrengen op het onafhankelijke platenlabel ARS. Het werd gedraaid op lokale radio's en kwam binnen in de Belgische hitparade. Zo was de BRT Top 30 de eerste hitparade ter wereld waarin The Pet Shop Boys genoteerd werden."

Garland Jeffreys ('Matador')

"Garland Jeffrey's had in 1980 een wereldhit met 'Matador'. Zijn carrière was wat ingeslapen toen hij in 2007 in Balegem kwam deelnemen aan een project voor singer/ songwriters, Song City Zottegem.

Daar namen ook Vlamingen aan deel en Garland Jeffreys kon het uitstekend vinden met enkelen van hen. Zo werd hij bevriend met Bart Herman. Dankzij de week reraite in de jeneverstokerij, waar hij tussendoor ook leerde wafels bakken, kreeg hij weer zin in muziek maken.

Toen hij vorig jaar op de Lokerse Feesten kwam optreden, was Bart Herman zijn chauffeur."

The Bee Gees ('Massachusetts')

"In 1967 braken The Bee Gees door in Europa met 'Massachusetts'. In 1968 waren ze nog lang niet zo bekend als de Franse vedette Sylvie Vartan, die in Brussel in hetzelfde hotel Metropole logeerde als de broers Gibb. Waar Sylvie Vartan kwam, waren er overal opstootjes.

The Bee Gees konden de Metropole niet binnen en werden door de Brusselse politie niet herkend in de mensenmassa. De opkomende wereldsterren waren zeer ontstemd.

De hoteleigenaar probeerde het goed te maken met vrijkaarten voor Sylvie Vartan. Daardoor waren The Bee Gees pas goed op hun teen getrapt.